Bekkenklachten bij mannen

Bij bekkenklachten wordt meestal gedacht aan vrouwen, maar dat is een misvatting. Ook mannen hebben een bekkenbodem dus ook zij kunnen hier klachten aan ontwikkelen. Hoewel deze vaak goed te behandelen zijn, rust er een taboe op. En dat is zonde.

De bekkenbodemspieren zijn erg belangrijk. Ze houden de onderbuik-organen op hun plaats en fungeren als poortwachter voor wat eruit moet. Klachten bij mannen met bekkenbodemproblematiek uiten zich op verschillende manieren. Zo kan er sprake zijn van lage rugpijn, moeite bij het ophouden van urine of ontlasting of juist bij het kwijtraken daarvan, ook kan er pijn in de onderbuik ontstaan bij de toiletgang en kunnen erectieproblemen ermee samenhangen.

Bekkenklachten bij mannen | Fysio Jansen in Deurne

Klachten door slechte doorbloeding

Waar vrouwen door de bouw van hun lichaam en eventuele bevallingen geregeld een te slappe bekkenbodem hebben, is die bij de meeste mannen met klachten juist te gespannen. Door angst of stress spannen we spieren zich vaak onbewust aan, zo ook de bekkenbodemspieren. Op zich is dat niet erg, als ze zich daarna maar weer kunnen ontspannen. Wanneer je in de waan van de dag je bekkenbodem voortdurend op spanning houdt, verslechtert de doorbloeding en ontstaan klachten.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Mannen, schroom niet

Nederland is een vrij land, maar in sommige opzichten nog behoorlijk preuts. Dit maakt dat de drempel van de bekkenbodemtherapeut voor mannen erg hoog is. Erg jammer want 70 tot 80 procent van degenen die zich wel laten behandelen merkt een duidelijke verbetering. Schroom dus niet, een bekkenbodemtherapeut heeft wel voor hetere vuren gestaan.

Voelen

De bekkenbodemtherapeut zal starten met een vraaggesprek om inzichtelijk te maken op welke gebieden de klachten tot uiting komen. Daarna volgt het onderzoek, dat vindt indien nodig inwendig plaats. Aan de hand van de bevindingen bepaalt hij of zij koers. Je gaat leren je bekkenbodemspieren te voelen; ontdekken hoe je ze moet aanspannen en ontspannen.