In balans door bekkenbodemtherapie

De bekkenbodem is opgebouwd uit spieren en bindweefsel en hangt zowel bij mannen als vrouwen als een soort frietzakje in het bekken. Het is als het ware een afsluiting zodat alle organen die daarboven liggen op hun plek blijven. Daarnaast controleert de bekkenbodem de sluitspieren en heeft ie een functie bij geslachtsgemeenschap. Plastisch gezegd heeft de bekkenbodem dus te maken met plas, poep en seks.

Je kunt je wel voorstellen, dat het grote gevolgen heeft als er iets niet in balans is in de bekkenbodem. Problemen met continentie, verzakkingen, prostaatklachten of last bij het vrijen liggen op de loer. Hoewel de gemiddelde Nederlander niet openlijk praat over deze onderwerpen, komen bekkenbodemproblemen veel voor. Heel veel zelfs, ongeveer een miljoen Nederlanders lijdt eraan. Meerdere mensen in je omgeving dus.

In balans door bekkenbodemtherapie | Fysio Jansen

Te slap of te gespannen? Bekkenbodemtherapie helpt

De bekkenbodem kan te slap zijn maar ook te gespannen. Omdat van een te ontspannen bekkenbodem bekend is dat deze tot urineverlies leidt, verwacht je van de te gespannen variant het tegenovergestelde. Toch is niets minder waar, want een te hoge spanning verergert het verlies van urine juist.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Steak vs. rosbief

Het trainen van de bekkenbodem is belangrijk maar je moet wel weten wat je doet. Ga er niet mee om als met een willekeurige andere spiergroep die je in de sportschool aanspreekt want dan kom je in de problemen. Ter vergelijking: je bilspieren staan tot je bekkenbodemspieren als twee stevige steaks tot twee plakjes rosbief. Je kunt je dus voorstellen dat enige voorzichtigheid geboden is.

Bekkenbodemtherapie

Omdat de klachten die veroorzaakt worden door een te slappe bekkenbodem soms erg lijken op die bij een te hoge spanning, is het niet aan te raden om op eigen houtje maar wat te gaan doen. Heb je klachten, consulteer dan altijd een bekkenbodemtherapeut. Laat je instrueren en zorg ervoor dat je niet aan je doel voorbijschiet. Vind een goede balans tussen aanspanning en ontspanning.

Een bekkenfysiotherapeut is een algemeen fysiotherapeut die een driejarige masteropleiding heeft gevolgd om zich te specialiseren in klachten aan het bekken of de bekkenbodem, de lage rug en de buik. Door velen wordt gedacht dat bekkenfysiotherapie alleen voor (zwangere) vrouwen is, maar ook mannen kunnen goed geholpen worden bij problemen in de bekkenregio.