Handige beweegtips

Een andere goede manier om je beter te voelen is door extra te gaan bewegen en natuurlijk helpt beweging daarnaast ook om gemakkelijker af te vallen, en nog belangrijker, om na een dieet op gewicht te blijven. De volgende beweegtips helpen je om in beweging te komen!
Hoeveel bewegen
Er zijn twee gangbare normen voor de gewenste hoeveelheid beweging die je gemiddeld per week zou moeten hebben.

  • Allereerst de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Voor een goede gezondheid is het belangrijk om minimaal 5 dagen per week ten minste 30 minuten matig intensieve lichaamsbeweging te hebben (door bijvoorbeeld te wandelen of te fietsen). Heb je overgewicht dan zou je zelfs 60 minuten moeten bewegen voor je gezondheid.
  • Daarnaast is er de Fitnorm die aangeeft hoeveel lichaamsbeweging nodig is voor een goede conditie van het hartvaatstelsel. Dit is drie maal per week ten minste 20 minuten achtereen intensieve lichaamsbeweging (waarbij je gaat zweten)
Extra beweging heeft niet veel zin als je wilt afvallen? Integendeel! Als je de extra (kilo)calorieën die je verbrandt door te sporten er niet weer bij eet kan het onder aan de streep toch een behoorlijk verschil maken. Bovendien zorgt beweging er voor dat je stofwisseling omhoog gaat waardoor mensen die voldoende bewegen veel makkelijker op gewicht blijven dan mensen die dat niet doen. En natuurlijk is beweging ook heel belangrijk voor je algehele gezondheid en conditie.Beweegtips - Fysio Jansen
Beweegtips hebben gevolgen -> Aankomen door sport
Je kunt als je begint met sporten zelfs aankomen, schrik hier niet meteen van! Dit kan komen doordat je extra spiermassa ontwikkelt door meer te sporten en spierweefsel is zwaarder dan vetweefsel. Maar hoe meer spiermassa je kweekt, hoe meer calorieën je verbrandt, dus uiteindelijk helpt het je wel af te vallen. Gebruik eventueel een vetmeting om te beoordelen of je goed bezig bent, of hou naast het aantal kilo’s ook je buikomvang bij. Het kan namelijk best zijn dat je wel centimeters verliest (en dus slanker wordt) terwijl je dit nog niet op de weegschaal ziet.
Drinken
Wat belangrijk is tijdens het sporten, is om voldoende te drinken. Doe je dit niet dan zul je merken dat je prestaties snel achteruit gaan. Bovendien produceert het lichaam tijdens het sporten meer warmte. Om te voorkomen dat de lichaamstemperatuur daardoor te veel stijgt, verdampt het lichaam extra vocht door te transpireren. Door de lichamelijke activiteit versnelt ook de stofwisseling. De extra afvalstoffen die daardoor ontstaan verlaten het lichaam via de urine. Ook hiervoor is extra vocht nodig. Het is tijdens het sporten niet nodig om speciale sportdrankjes te drinken omdat hier vaak ook ongemerkt veel suikers in zitten. Water is een prima dorstlesser.

Lees meer over: