Last van een schouderluxatie?

Schouderluxatie l Fysiotherapie l Fysio Jansen Deurne

Wat is een schouderluxatie?

Een schouderluxatie is een medische term voor het uit de kom gaan van de bovenarm. Dat wil zeggen dat de kop van je bovenarm niet meer op zijn plaats zit in de schouderkom. Hierbij maken we onderscheid tussen twee vormen van luxaties: een subluxatie en een totale luxatie. Bij een subluxatie schiet de kop van de bovenarm gedeeltelijk uit de schouderkom, bij een totale luxatie schiet de hele kop uit de kom.

Verschijnselen en oorzaken schouderluxatie

Een schouderluxatie kan iedereen overkomen, wel zijn er een aantal factoren die een rol spelen bij het krijgen van een schouderluxatie en de kans op een luxatie vergroten. Meestal ontstaat een luxatie door een trauma-moment, dit wil zeggen een val op je arm of direct op je schouder. Er komen dan een hoop onverwachte krachten op je schoudergewricht te staan, welke deze niet altijd op kan vangen. Ook met een harde klap tegen de schouder of een plotseling tegengehouden beweging kan een luxatie ontstaan. Het is daarom belangrijk om de spieren, banden en pezen rond de schouder sterk genoeg te houden. Mensen met zwakke schouders hebben namelijk een vergrote kans op een luxatie, dit wil zeggen zwakke spieren, banden en pezen rond de schouder. Ook hypermobiliteit blijkt een risicofactor.

In bijna alle gevallen moet een schouder weer op zijn plaats gezet worden door een arts. De fysiotherapeut komt pas na het op zijn plaats zetten van de schouder in beeld.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Symptomen schouderluxatie

Acuut:

 • Felle, scherpe pijn
 • Verkeerde stand van de schouder
 • Verdikking meestal rond de voorzijde van de schouder
 • Zwelling rondom de schouder
 • Verdoofd gevoel in schouder of arm
 • Krachtsverlies schouder en arm
 • Mogelijke verkleuring schouder en arm

Na terugzetten schouder:

 • Zeurende pijn
 • Stijfheid schouder
 • Instabiele schouder
 • Zwelling rond het schoudergewricht

Wat kun je zelf doen bij een schouderluxatie

Het genezingsproces na een schouderluxatie duurt gemiddeld één tot drie maanden. Tijdens deze periode doe je er verstandig aan om de schouder niet te zwaar te belasten. Dit betekent niet sporten, zwaar tillen, boven je hoofd werken of andere belastende activiteiten. Ga in deze periode in overleg met je fysiotherapeut aan de slag met het rustig opbouwen van de mobiliteit, stabiliteit en kracht van de schouder. De schouder kan normaal gesproken na zes weken tot drie maanden weer normaal bewogen en belast worden.

Fysiotherapie schouderluxatie

Een fysiotherapeut zal tijdens de intake eerst een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Vervolgens wordt in samenspraak met de patiënt een adequaat behandelplan opgesteld om de oorzaak en gevolgen van de luxatie te behandelen. Een fysiotherapeut richt de behandeling in eerste instantie op het verminderen van pijnklachten. De patiënt gaat samen met de therapeut aan de slag om de mobiliteit, stabiliteit en kracht van de schouder stapsgewijs op te bouwen om terugkerende klachten te voorkomen.

Wij kiezen vaak voor de volgende behandelinterventies:

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.

Revalidatie begeleiding Deurne bij herstel na COVID-19