Een pees is een soort koord of kabel aan het uiteinde van je spier. Een pees vormt een verbinding tussen een spier en een bot waardoor de spier de verschillende botdelen ten opzichte van elkaar kan bewegen. Wanneer een pees ontstoken raakt, spreekt men van een peesontsteking of tendinitis.
Last van een peesontsteking?

Wat is een peesontsteking?
Verschijnselen en oorzaken peesontsteking
Een peesontsteking kan op verschillende locaties in ons lichaam voorkomen. Een aantal plaatsen waar een peesontsteking vaker voorkomt is bij de schouder (rotator cuff tendinitis, biceps tendinitis), elleboog (tennis of golfers elleboog), pols, heup, knie (jumper’s of runner’s knee) of bij de enkel (achillespeesontsteking). Een peesontsteking kan door verschillende oorzaken ontstaan bijvoorbeeld door activiteiten boven schouderhoogte, langdurig lopen, veel springen, een val op de heup, veranderd looppatroon, overbelasting, veelvuldig dezelfde bewegingen uitvoeren of bijvoorbeeld door aanwezige artritis.
Een andere mogelijke oorzaak van een peesontsteking is door een bacterie. Wanneer een bacterie het lichaam binnendringt, kan dit een ontstekingsproces oproepen waarna een peesontsteking optreedt. Een ontsteking kan ook ontstaan door een acute of chronische overbelasting van de slijmbeurs zoals door een val of door een te snelle trainingsopbouw. Andere oorzaken van chronische overbelasting van de pees kunnen zijn: verkeerde stand van het gewricht, spierdisbalans/spierzwakte, instabiliteit van een gewricht, stijfheid van het gewricht.
Wat kun je zelf doen bij een peesontsteking
Je kunt zelf direct maatregelen nemen tegen de pijnklachten. Een kalmerende werking op de ontsteking is door de aangetaste plek een aantal dagen rust te geven. Om de zwelling en pijnklachten te verminderen kun je met ijs koelen. Dit kun je meerdere keren per dag herhalen. Leg het ijs ongeveer 10 minuten op de aangetaste plek. Daarnaast reageert een peesontsteking goed op medicijnen met ontstekingsremmende pijnstillers. Neem voor gebruik van medicatie altijd contact op met je huisarts.
Fysiotherapie peesontsteking
Een fysiotherapeut zal tijdens de intake eerst een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Vervolgens wordt in samenspraak met de patiënt een adequaat behandelplan opgesteld om de oorzaak van de peesontsteking te behandelen. Een fysiotherapeut richt de behandeling op het verminderen van pijnklachten. Na de acute fase kan een fysiotherapeut ondersteuning bieden in het geleidelijk opbouwen van de belasting om spierbalans te garanderen en terugkerende klachten te voorkomen.
Wij kiezen vaak voor de volgende behandelinterventies:
Onze fysiotherapeuten met het aandachtsgebied peesontsteking
Afspraak inplannen
Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.
Deel deze pagina