De schouder bestaat functioneel gezien uit een aantal gewrichten die met elkaar samenwerken. In de volksmond wordt met het schoudergewricht vaak het gewricht tussen de kop van de bovenarm en de kom van het schouderblad bedoeld. Een deel van de kom van het schouderblad is een soort dakje welke zich boven de kop van de bovenarm bevindt. Bij een impingement syndroom wordt er weefsel (pezen, spieren of slijmbeurzen) dat tussen de kop van de bovenarm en het dak van de schouderkom doorloopt ingeklemd tussen deze twee structuren. Vaak gebeurt dit bij deze klachten tijdens het heffen van de arm boven schouderhoogte.
Last van een impingement syndroom?

Wat is een impingement syndroom?
Verschijnselen en oorzaken impingement syndroom
Een impingement kan ontstaan doordat de structuren die onder het schouderdak doorlopen opgezwollen zijn of op een andere manier extra ruimte innemen. Door bijvoorbeeld een zwelling raakt er eerder iets klem te zitten in deze kleine ruimte bij het heffen van je arm. Het zwellen van spieren of pezen kan komen door een overbelasting of een ontstekingsreactie. Ook kunnen er door een langdurige overbelasting kalkafzettingen in spieren of pezen ontstaan die extra ruimte innemen. Een andere oorzaak voor een impingement syndroom kan zijn dat de ruimte tussen de schouderkop en -dak is afgenomen. Dit kan komen doordat de stabiliserende spieren rond de schouder, de zogenoemde rotatorcuff spieren, niet goed functioneren en er een instabiliteit is ontstaan. Door de toegenomen bewegelijkheid kan de schouderkop te veel speling richting het schouderdak krijgen en de ruimte daartussen doen afnemen. Het is ook mogelijk dat jouw schouderdak een ongunstige vorm heeft waardoor de ruimte onder je schouderdak kleiner is en een inklemming sneller kan ontstaan.
Symptomen impingement syndroom
- Pijn aan de buitenzijde van de schouder
- Pijn die mogelijk uitstraalt naar de bovenarm
- Moeite met arm zijwaarts heffen
- Pijn bij liggen op aangedane schouder
Wat kun je zelf doen bij impingement syndroom
Bij een impingement is het belangrijk om de belasting en belastbaarheid van de schouder op elkaar af te stemmen. Dit wil zeggen dat je in kaart kunt brengen en afstemmen wat je momenteel allemaal van de schouder vraagt en wat de schouder nu aan kan. Verder is het belangrijk dat je spierversterkende oefeningen uitvoert om de stabiliteit en kracht van de schouder te optimaliseren. Je kunt zelf met deze oefeningen beginnen en rustig de belasting opbouwen gedurende twee tot zes weken. Eventueel tapen tijdens werk of sporten kan de klachten in vermindering brengen.
Fysiotherapie impingement syndroom
Een fysiotherapeut zal tijdens de intake eerst een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Vervolgens wordt in samenspraak met de patiënt een adequaat behandelplan opgesteld om de oorzaak van het impingement te behandelen. Een fysiotherapeut richt de behandeling op het verminderen van pijnklachten. Na de acute fase kan een fysiotherapeut ondersteuning bieden in het geleidelijk opbouwen van de belasting om spierbalans te garanderen en terugkerende klachten te voorkomen.
Wij kiezen vaak voor de volgende behandelinterventies:
Onze fysiotherapeuten met het aandachtsgebied impingement syndroom
Afspraak inplannen
Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.
Deel deze pagina