Last van acromioclaviculair letsel?

Acromioclaviculair letsel l Oorzaak en behandeling l Deurne

Wat is acromioclaviculair letsel?

Het sleutelbeen heet in het latijn ‘clavicula’. De clavicula vormt met een deel van het schouderblad een gewrichtje, dit deel van het schouderblad heet het acromion. Acromioclaviculair letsel betekent dus een letsel aan het gewrichtje tussen je schouderblad en je sleutelbeen, het AC-gewricht. Dit gewrichtje wordt op zijn plaats gehouden door verschillende banden en een zogenoemd gewrichtskapsel. Bij een val of klap op je schouder kunnen deze banden of dit kapsel beschadigd raken.

Verschijnselen en oorzaken acromioclaviculair letsel

Zoals bovengenoemd kan het voorkomen dat de banden of het kapsel van je AC-gewricht beschadigd raken door een val of ongeluk. Wanneer de krachten op deze banden en het kapsel zo groot zijn kan het zelfs voorkomen dat je sleutelbeen als het ware uit de kom wordt getrokken. Er zijn meerdere gradaties van AC-letsel, zes in totaal. Graad 1 en 2 zijn de banden wel opgerekt of zelfs (deels) gescheurd maar is er nog geen verplaatsing van je sleutelbeen. Bij graad 3 t/m 6 is er een verplaatsing in kleine of grotere mate van je sleutelbeen zichtbaar. Er ontstaat dan een zogenoemde ‘pianotoets’ waarbij het uiteinde van je sleutelbeen duidelijk van zijn plaats is verschoven.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Symptomen acromioclaviculair letsel

  • Pijn rond de schouder of het sleutelbeen
  • Drukpijn rond het AC-gewricht of het sleutelbeen
  • Mogelijke ‘pianotoets’ aanwezig
  • Mogelijke zwelling rond het sleutelbeen
  • Pijn bij het naar voren bewegen of af laten hangen van de schouder

Wat kun je zelf doen bij acromioclaviculair letsel

Het is na een dergelijk letsel altijd belangrijk rust te houden en de schouder te ontzien door de arm bijvoorbeeld in een sling te dragen. Wanneer er geen verschuiving van het sleutelbeen zichtbaar is, is er geen operatie nodig in de meeste gevallen en kun je na één tot twee weken starten met het rustig opbouwen van de stabiliteit en kracht van de schouder door oefeningen. Wanneer er wel een verschuiving van het sleutelbeen zichtbaar is zorg dan altijd dat je contact opneemt met je therapeut of huisarts. Deze zal dan samen met jou bekijken wat het plan van aanpak is en of een mogelijke operatie nodig is. Vermijd zeker in de eerste periode na het ontstaan zwaar tillen, sporten of andere belastende bewegingen voor de schouder.

Fysiotherapie acromioclaviculair letsel

Een fysiotherapeut zal tijdens de intake eerst een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Vervolgens wordt in samenspraak met de patiënt een adequaat behandelplan opgesteld om de gevolgen van het acromioclaviculair letsel te behandelen. Een fysiotherapeut richt de behandeling op het verminderen van pijnklachten. Na de acute fase kan een fysiotherapeut ondersteuning bieden in het geleidelijk opbouwen van de belasting om spierbalans te garanderen en terugkerende klachten te voorkomen.

Wij kiezen vaak voor de volgende behandelinterventies:

Onze fysiotherapeuten met het aandachtsgebied acromioclaviculair letsel

Persoonlijke fysiotherapie van hoge kwaliteit, effectieve behandelmethodes, goede zorgcontacten met alle verzekeraars én een hoge tevredenheid van patiënten, dat is Fysio Jansen in een notendop.

Heb je vragen over acromioclaviclair letsel? Malou en Joep helpen je graag

Joep Munckhof Fysio Deurne

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.

Oefenruimte - Fysio Fitness - Fysio Deurne - Fysio Jansen