Last van discopathie onderrug?

Een discus is een tussenwervelschijf en pathie betekent aandoening. Discopathie betekent letterlijk vertaald dus aandoening aan de tussenwervelschijven. Door verschillende redenen kunnen kleine scheurtjes ontstaan in deze schijf en wanneer deze scheurt kan de kern van de tussenwervelschijf naar buiten drukken. In dat geval spreek je van een hernia.

Tussenwervelschijf

De tussenwervelschijven liggen tussen iedere nek- en ruggenwervel in. Deze zijn gemaakt van veerkrachtig weefsel, waardoor zij als schokdemper van onze wervelkolom dienen.De buitenste laag van de tussenwervelschijf heet de anulus fibrosus. Deze is gemaakt van veerkrachtig, maar sterk bindweefsel en zorgt voor verdeling van de krachten die op de tussenwervel komen staan. De kern (nucleus pulposus) is een meer geleiachtige substantie, welke bijdraagt aan de schokdemping, bijvoorbeeld wanneer je gaat hardlopen of het landen na een sprong.

Discopathie LWK | Oorzaak en behandeling | Deurne

Wat is discopathie

Door met name veroudering van ons lichaam dehydrateert de tussenwervelschijf. Dit houdt in dat deze uitdroogt, wat zorgt voor minder elasticiteit in het weefsel en sneller kan scheuren. Dit scheuren is in veel gevallen asymptomatisch. Wat inhoudt dat het aanwezig is, maar niet tot klachten leidt. In een groot deel van de oudere populatie komt dit voor, zonder pijnklachten. Toch leidt het in soms tot pijnklachten leiden.

Risicofactoren discopathie

  • Roken
  • Veroudering
  • Structureel zware fysieke arbeid
  • Slechte spierconditie
Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Symptomen discopathie

  • Scherpe lokale pijn
  • Mogelijk verergering van klachten bij buig- en/of strekbewegingen van de wervelkolom of langdurig belasten, zoals lang zitten of lopen
  • Stijfheid of een instabiel gevoel
  • Ook kunnen de klachten uitstraling, tintelingen of spierzwakte geven in de rug, bil of rest van het been

Wat kunt u zelf doen tegen de klachten?

Discopathiën kunnen heel goed van zelf genezen binnen enkele weken. Hiervoor is beweging erg belangrijk. Probeer bewegingen die vervelend voelen te verminderen en maak geregeld een wandeling. Wanneer wandelen uw klachten provoceert na bijvoorbeeld 20minuten, wandel dan maar 10-15 minuten.

Wat kan fysiotherapie voor u betekenen?

De fysiotherapeut kan gericht onderzoek doen op welk niveau in de onderrug de discus problemen veroorzaakt. Hierop kunnen gerichte mobilisaties (bewegingen) gedaan worden wat de bewegelijkheid van de discus en wervels bevordert. Ook stelt de fysiotherapeut met u een oefenprogramma op om spieren, welke de onderrug ontlasten, te versterken.

Behandelingen die vaak toegepast worden bij discopathie:

Afspraak inplannen?

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.