Last van een spierscheur kuit?

Met een zweepslag bedoelen we een spierscheur van de kuit die acuut ontstaat. Het ontstaat vaak bij het plotseling krachtig aanspannen van de kuitspier. Het is een blessure die vaak voorkomt.

Oorzaken van een spierscheur kuit

Er worden verschillende oorzaken van een spierscheur benoemd. Op oudere leeftijd wordt verondersteld dat de verminderde belastbaarheid van de spier de oorzaak is. Ook een snelle toename van trainingsintensiteit en duur zonder goede opbouw kunnen een oorzaak zijn. Anderzijds wordt er veronderstelt dat een inadequate warming-up kan bijdragen tot het ontstaan van deze blessure.

Spierscheur kuit l Symptomen en behandeling l Deurne

Symptomen van een spierscheur kuit

Kenmerkend voor een spierscheur is het gevoel alsof er iemand met een ‘zweep’ tegen de kuit aan slaat. Vandaar ook de naam ‘zweepslag’. Het geeft acute hevige pijn in de kuit, ontstaan tijdens het sporten. Ook na het sporten blijven klachten aanwezig, waarbij de kuit gezwollen kan zijn. Na enkele dagen kan een bloeduitstorting zichtbaar zijn. Lopen is vaak pijnlijk, evenals op de tenen staan of de kuit proberen te rekken. Drukken op de plek waar de zweepslag gevoeld werd is ook pijnlijk.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Wat kun je zelf doen bij deze klachten?

In eerste instantie is relatieve rust bij deze blessure belangrijk. Het trainen dient dus tijdelijk gestopt te worden. Ter ondersteuning kan de kuit getapet worden of kan er een hakverhoging gebruikt worden om de kuit te ondersteunen. Alternatieve bewegingen, die onbelast zijn, maar wel de doorbloeding stimuleren zonder klachten op te leveren kunnen wel uitgevoerd worden. Denk hierbij aan rustig fietsen.  Bij afname van de klachten kan er weer rustig en met een juiste opbouw begonnen worden met sporten. Voorafgaand aan (gedeeltelijke) sporthervatting wordt er geadviseerd om eerst met rustige kracht- en rekoefeningen te starten voor de kuit.

Fysiotherapie bij een spierscheur kuit

Na aanleiding van uw verhaal en lichamelijk onderzoek kan een spierscheur kuit al snel geconstateerd worden. Indien er een vermoeden staat tot een ander letsel kan verder onderzoek noodzakelijk zijn. De fysiotherapeutische behandeling zal per individu verschillen en de ernst van de blessure. Uw fysiotherapeut zal u hier duidelijk over informeren om samen tot een behandelplan te komen. Vaak bestaat deze uit diverse behandelmethoden, adviezen en oefeningen om de belastbaarheid van de kuit te verbeteren.

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.