Last van een klapvoet

Bij een klapvoet zijn de spieren die de voet en de tenen heffen verlamd. Hierdoor kan de voet zich niet goed afwikkelen tijdens het lopen of valt deze naar beneden. Het kan voorkomen dat ook andere stabiliserende spieren verzwakt zijn.

Oorzaken van een klapvoet

Veelal is de oorzaak een zenuwbeknelling van de kuitbeenzenuw ter hoogte van de knie. Dit kan gebeuren door bedlegerigheid, lang in een gehurkte positie werken of bijvoorbeeld langdurig met de benen over elkaar zitten. Een andere oorzaak kan zijn dat de zenuw beschadigd is geraakt door een acuut trauma. Tevens kan een klapvoet voorkomen ten gevolge van een hernia of vernauwing tussen de wervels.

Symptomen van een klapvoet

Veel gerapporteerde klachten zijn problemen met het lopen. Zo kan er een lopen kan de voet neer klappen. Men kan hierdoor dus ook regelmatig struikelen en/of vallen. Het optillen van de voet en tenen is moeilijk of helemaal niet mogelijk, evenals het op de hakken staan. Er is dus een uitgesproken spierzwakte van de voet- en teenheffers. Pijnklachten zijn mogelijk doordat de verzwakte spieren overbelast raken. Het is ook mogelijk dat er sprake is van een doof of tintelend gevoel in het onderbeen en de voet.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Wat kun je zelf doen bij deze klachten?

In veel gevallen is een conservatief beleid aangewezen, dat wil zeggen fysiotherapie. Het is belangrijk om de adviezen en de oefeningen van de fysiotherapeut goed op te volgen. Periodiek kan er dan gecontroleerd worden of er progressie zit in de spierkracht.

Tenniselleboog - Fysio Deurne - Fysio Jansen

Fysiotherapie bij een klapvoet

Uw fysiotherapeut zal aan de hand van het vraaggesprek, lichamelijk onderzoek en de (in veel gevallen) informatie van nadere onderzoeken met u bespreken om tot een zo gericht mogelijk behandelplan te komen. Vaak is dit behandelplan gericht op het verbeteren van de spierkracht van de aangedane spieren. Dit heeft als doel het lopen te verbeteren.

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.