Last van popliteus tendinitis?

Popliteus tendinitis l Oorzaak en behandeling l Deurne

Wat is een popliteus tendinitis?

Bij een popliteus tendinitis is de pees (tendon) van de popliteus spier ontstoken (itis). Deze spier ligt in de knieholte en kan onder andere pijnklachten geven tijdens het hardlopen.

De popliteus draait het onderbeen naar binnen en begeleidt de buigen van het kniegewricht. Daarnaast zorgt deze spier voor de stabiliteit van de knie in zijwaartse richting, ondersteunt de achterste kruisband en trekt de meniscus naar achteren, wanneer de knie wordt gebogen.

Verschijnselen en oorzaken van een Popliteus tendinitis

De popliteus is een korte spier achter in de knieholte, welke vanuit de buitenkant van de kop van het bovenbeen loopt naar de achter/binnenzijde van het scheenbeen. De pees van de popliteus raakt meestal geblesseerd door overbelasting. Dit kan verschillende oorzaken hebben: overmatig met de voet naar binnen kantelen, heuvel afrennen of enkel aan eenzelfde zijde van de weg (continue dezelfde bolling in het wegdek) (hard)lopen. Ook een vergrote draaiing in de knie en zwakte van de bovenbeenspier of hamstring kan ervoor zorgen dat de popliteus meer werk moet verzetten en mogelijk overbelast/ontstoken raakt.

Klachten die voor kunnen komen zijn:

  • Pijn of beknellend gevoel in de knieholte of buitenzijde van de knie
  • Klachten treden op tijdens (heuvel af) (hard)lopen
  • Beperken van de knie tijdens het buigen
  • Beperken van de knie tijdens het strekken
  • Gevoel van verdikking in de knieholte
Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Wat kun je zelf doen bij een Popliteus tendinitis?

Ten eerste is het belangrijk te weten welke bewegingen en activiteiten de klachten beïnvloeden. Breng de belasting op de knie terug, maar blijf wel bewegen. Met name onbelaste bewegingen van de knie geven rust en houdt het gewricht en de spierfuncties in tact. Ga bijvoorbeeld op een tafelrand zitten en buig rustig de knie tot aan de pijngrens, waarna je vervolgens de knie weer uitstrekt, ook eventueel tot aan de pijngrens. Fietsen zorgt eveneens voor het in stand houden van de spier en gewrichtsfunctie, zonder de pees te belasten.

Oefenruimte - Fysio Fitness - Fysio Deurne - Fysio Jansen

Fysiotherapie bij Popliteus tendinitis

Diagnose

De fysiotherapeut kan door middel van de samenhang tussen de klachten en een lichamelijk onderzoek testen of de klachten van de popliteus afkomstig zijn. Niet alleen de popliteus wordt getest, maar ook omliggende spieren, waarvan bekend is dat deze nauw betrokken zijn bij de functie van de popliteus. Zo ondersteunt de popliteus bijvoorbeeld de hamstring en zal deze ook op functie en kracht worden getest. Ook kan er een loopanalyse worden uitgevoerd, om te kijken naar eventuele oorzaken in het (hard)looppatroon.

Behandeling

De behandeling bestaat ten eerste uit relatieve rust van hardloop-gerelateerde en andere activiteiten, welke de klachten verergeren. Hiernaast krijg je oefeningen mee naar huis en/of doe je deze samen met de fysiotherapeut om spieren van de knie en omliggende gewrichten te versterken en te activeren. Dit houdt in dat ook spieren van de rug, heup en voet getraind worden, om de knie goed te leren stabiliseren. Het tot rust brengen van de popliteus spier en pees kan gedaan ondersteund worden met hands-on technieken. Hierover lees je meer hieronder.

Behandelingen die vaak toegepast worden bij een Popliteus tendinitis

Onze fysiotherapeuten met het aandachtsgebied popliteus tendinitis

Persoonlijke fysiotherapie van hoge kwaliteit, effectieve behandelmethodes, goede zorgcontacten met alle verzekeraars én een hoge tevredenheid van patiënten, dat is Fysio Jansen in een notendop.

Heb je vragen over popliters tendinitis? Joep en wout helpen je graag.

Joep Munckhof Fysio Deurne
Wout van de Steeg - Fysiotherapeut Deurne - Fysio Deurne 1

Afspraak maken

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.