Last van een Iliopsoas syndroom?

De Iliopsoas spier, ook wel heup-lendenspier genoemd bestaat uit twee spieren: de iliacus (heupbeenspier) en de psoas (lendenspier). De Iliopsoas loopt van de onderste ruggenwervels en de bekkenrand door tot de binnenzijde van de heup.  De functie van de spier is het buigen van het heupgewricht en het naar buiten draaien van het bovenbeen. Onder deze spier ligt een slijmbeurs die ervoor zorgt dat alles goed over elkaar heen glijdt en er weinig wrijving ontstaat. Een Iliopsoas syndroom ontstaat wanneer de slijmbeurs (bursitis) en/of de pees (tendinitis) ontstoken raakt.

Iliopsoas syndroom l Oorzaak en behandeling l Fysio Jansen

Symptomen Iliopsoas syndroom

De klachten zijn voor zowel de bursitis als voor de tendinitis vrijwel hetzelfde. Dit is de reden waarom ze ervoor gekozen hebben beide aandoeningen te plaatsen onder het Iliopsoas syndroom. Mensen ervaren pijn aan de voorzijde van het heupgewricht en in de liesregio. De pijn is voelbaar bij maximaal strekken en buigen van het heupgewricht. De klachten zullen zich voordoen bij activiteiten zoals traplopen, het aandoen van sokken of schoenen of tijdens het lopen van een helling. In rust verminderen de klachten.

Ook kan er sprake zijn van een ‘snapping hip’. Dit is een knakkend gevoel aan de zijkant of voorzijde van de heup. Dit ontstaat doordat de spier over een uitstekend botpunt van de heup of het bekken heen beweegt. Normaal gesproken gebeurt dit pijnvrij, maar wanneer er een ontsteking is geeft dit een pijnsensatie.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Oorzaken Iliopsoas syndroom

De belangrijkste oorzaken zijn een acuut trauma, overbelasting of reumatoïde artritis. Het Iliopsoas syndroom wordt veel gezien bij sporters. De klachten kunnen ontstaan bij (heuvelop) hardlopen, roeien, atletiek en krachttraining.

Andere mogelijke oorzaken:

  • Kwaliteitsvermindering pees door leeftijd, onderbelasting, corticosteroïden of verkalking
  • Verkorte spieren
  • Afwijkend bewegingspatroon
  • Verminderde beweeglijkheid gewrichten
  • Meer beweeglijkheid gewrichten: instabiliteit, hypermobiliteit

Wat kun je zelf doen om het herstel te bevorderen?

Het is belangrijk om voldoende rust te nemen, zodat de spier en/of slijmbeurs zich kunnen herstellen. Probeer hierbij de activiteiten die de klachten oproepen een tijdje te vermijden.

Fysiotherapie Iliopsoas syndroom

De behandeling van de fysiotherapeut zal bestaan uit een combinatie van rekoefeningen en krachttraining. Het is belangrijk dat de slijmbeurs voldoende ruimte krijgt om van de ontsteking te genezen, en dat de spieren de kwaliteit behouden en/of verbeteren.

Behandelingen die vaak worden toegepast bij een Iliopsoas syndroom:

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.