Heupafwijking heupdysplasie

Een normaal heupgewricht bestaat uit een heupkom en een heupkop. De heupkop beweegt zich als een kogel in de kom, we noemen het daarom een kogelgewricht. Bij heupdysplasie is er sprake van een vormafwijking van het gewricht door een groeistoornis tijdens de jeugd of het is aangeboren. Wanneer de heupkom niet diep genoeg is, is er een beperking in de vormsluiting van het gewricht. Hierdoor is er een vergrote kans op een luxatie (de heupkop schiet hierbij uit de heupkom).

Heupdysplasie l Fysiotherapie l Fysio Jansen Deurne

Symptomen heupdysplasie

Heupdysplasie wordt vaak op de leeftijd van 16 tot 25 jaar pas ontdekt, meestal bij vrouwen. Ze kunnen dan al jaren last hebben van pijn in de liesstreek, billen en hamstring. Er kan ook sprake zijn van lage rugpijn. Het gaat om een zeurende pijn die voornamelijk ontstaat bij lopen, lang staan en zware belasting bijv. met sporten.

Oorzaken heupdysplasie

De oorzaak is niet helemaal duidelijk. Risicofactoren zoals een stuitligging bij de zwangerschap en erfelijke heupproblemen zijn veel voorkomend. De aandoening komt vaker voor bij meisjes dan jongens.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Onderzoek

Heupdysplasie wordt vastgesteld door echo of een röntgenfoto. Bij heupdysplasie is het belangrijk dat het in een vroeg stadium wordt ontdekt. Daarom worden baby’s direct na de geboorte onderzocht op eventuele afwijkingen van de heup. Pas vanaf de leeftijd van drie maanden geeft echografie betrouwbare informatie over de afwijking. Wanneer er sprake is van heupdysplasie kan dan de behandeling in gang worden gezet. Wordt de heupdysplasie niet behandeld of pas later ontdekt heeft het gewricht kans ontwikkeling van slijtage. Dit wordt veroorzaakt doordat de wrijving in het gewricht toeneemt, waardoor de heup sneller slijt. Dit is niet altijd te voorkomen doordat lichte heupdysplasie op jonge leeftijd niet altijd waarneembaar is.

Behandeling

Waar kan de fysiotherapeut je bij helpen?

Wij behandelen patiënten ouder dan 18 jaar met heupdysplasie om klachten te verminderen.

Het doel van de therapie is om slijtage van het heupgewricht en een operatie uiteindelijk te voorkomen. Het is belangrijk om de spieren rondom de heup te versterken, zodat zij de stabiliserende factor vormen voor het gewricht. Oefentherapie bestaat hierbij uit spierversterkende en stabiliserende oefeningen. Het trainen van de spieren verhoogt de stabiliteit en vangt tijdens belasting de klappen op, wat de kans op slijtage vermindert.

 

Postoperatief

De eerste weken na een operatie is het van belang voldoende rust te nemen. In het ziekenhuis worden er in eerste instantie advies en oefeningen gegeven. Dit zorgt ervoor dat je leert om zelfstandig in en uit bed te komen en leert trap te lopen met krukken (of een ander hulpmiddel). Nadat je bent ontslagen uit het ziekenhuis kunnen wij je verder helpen met revalideren. De revalidatie is gebaseerd op het bevorderen van je herstel en functionele training zoals looptraining.

 

Sporten

Het is afhankelijk van welke sport je beoefent en de mate van heupdysplasie of je de sport zonder klachten nog kunt beoefenen. Er wordt geadviseerd schokken op het heupgewricht zo veel mogelijk te beperken. Met schokken bedoelen we dat er belasting plaatsvindt die loodrechte druk op het gewricht tot stand brengt, met als gevolg kans op slijtage. Dit soort belasting vindt plaats bij hardlopen en sporten waarbij veel gesprongen wordt.

Echter worden spierversterkende oefeningen zeker aangeraden. Fitnessen is hierdoor zeer geschikt om toch aan voldoende beweging te komen. Hierbij kunnen oefeningen van het bovenlichaam worden toegevoegd zodat je een volwaardig trainingsschema hebt.

In het gunstigste geval wordt heupdysplasie op jonge leeftijd vastgesteld en kan het behandelt worden met een spreidbroek. De beentjes van het kind worden door de spreidbroek in spreidstand gehouden. Het idee erachter is dat als het kind veel met de benen trappelt, er een intensievere druk van de heupkom op de heupkom ontstaat. Deze druk leidt tot een groeiprikkel, waardoor de heupkom dieper wordt.

Wordt heupdysplasie pas op latere leeftijd ontdekt kan er gekozen worden voor een conservatief of operatief beleid. Conservatieve behandelingen bestaan uit medicatie, fysiotherapie of bijvoorbeeld inlegzooltjes om de stand van de heup aan te passen. Er wordt gekozen voor een operatie indien conservatief beleid onvoldoende heeft geholpen. Er zijn meerdere operaties die hierbij toegepast kunnen worden. De keuze voor een operatie is gebaseerd op de beweeglijkheid van de heup, de stand van de heupkop ten opzichte van de heupkom en of er sprake is van slijtage.

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.

Revalidatie begeleiding Deurne bij herstel na COVID-19