Last van een heup impingement?

Heup impingement wordt in het Engels femoroacetabular impingement (FAI) genoemd. Impingement betekent inklemming. Het is een aandoening die voornamelijk jonge, actieve mensen treft.

Heup impingement l Fysio Jansen l Deurne

Wat is er aan de hand bij een heup impingement?

Het heupgewricht bestaat uit een heupkop en een heupkom, die beide bedekt zijn met een laagje kraakbeen. Het kraakbeen dient ervoor om het gewricht soepel te laten glijden, zodat er tijdens beweging geen wrijving ontstaat. Langs de rand van de heupkom bevindt zich een bindweefselring, dit noemen we het labrum. Het labrum vergroot de heupkom waardoor het ervoor zorgt dat de heupkop steviger in de kom wordt gepositioneerd. Bij een heup impingement is er een afwijking aan de heupkom of de heupkop, waardoor ze niet meer goed in elkaar passen en er klachten ontstaan.

Er zijn twee soorten heup impingement:

CAM-impingement

 • Bij een CAM-impingement ligt het probleem bij de heupkop.
 • De vorm van het bot rond de heupkop is hierbij vervormd, deze bobbel noemen we een CAM.
 • Dit kan betekenen dat het afwijkt van de normale ronde balvorm, of dat er doorgegroeid bot aan de boven- en voorkant aanwezig is.
 • De CAM kan tegen de heupkom aan stoten, wat tot schade aan het kraakbeen en het labrum kan leiden.

Pincer-impingement

 • Bij een pincer-impingement ligt het probleem bij de heupkom.
 • De rand van de heupkom steekt te ver uit, waardoor de heupkom te diep is. Deze rand noemen we een pincer.
 • Dit leidt ertoe dat tijdens beweging van de heup, de heupkop tegen het botuitsteeksel stoot.
 • Ook pincer-impingement kan schade aanrichten aan het kraakbeen of het labrum van de heupkom.

Vaak bestaat er een combinatie van zowel CAM als pincer-impingement.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Symptomen heup impingement

Bij een heup impingement is er dus sprake van een afwijkende vorm van de heupkom en/of de heupkop. Dit zorgt voor de inklemming van het kraakbeen en labrum in de heup.

Welke klachten ontstaan er bij een heup impingement?

 • Er ontstaat pijn in de heup en de lies
 • Je kunt stijfheid ervaren van het heupgewricht, waarbij het naar binnen draaien van de pijnlijke heup lastig is
 • In eerste instantie kunnen de klachten alleen optreden na een zware sport activiteit. Echter zullen na verloop van tijd de klachten zich steeds sneller ontwikkelen
 • De pijn wordt beschreven als scherp of stekend die ontstaat bij hurken, opstaan uit een stoel, hardlopen, springen, draaien of zijwaartse bewegingen

Oorzaken heup impingement

 • Aangeboren afwijkende vorm van het heupgewricht.
 • Afwijking heupgewricht ontstaan na een heupfractuur.
 • Meest voorkomend is door het herhaaldelijk belasten tijdens sportactiviteiten. De heup wordt het meeste belast bij sporten waarbij er veel rotaties plaatsvinden zoals bij voetbal, hockey, golfen, rugby.

Diagnose heup impingement

De diagnose wordt gesteld op basis van een lichamelijk onderzoek. Hierbij wordt de beweeglijkheid van de heup onderzocht. Samen met pijnprovocatie waarbij de heup ingeklemd wordt, kan er een vermoeden van een heup impingement worden uitgesproken. Dit moet uiteindelijk bevestigd worden doormiddel van een röntgenfoto of MRI-scan.

Behandeling heup impingement

Bij patiënten met pijn in de heup, zonder ernstige symptomen of gewrichtsschade wordt  fysiotherapie aanbevolen. De volgende interventies kunnen hierbij worden ingezet om de pijn en beweeglijkheid te verbeteren:

 • Kracht verbeteren rondom de heupen en romp door oefentherapie. Dit is belangrijk, zodat de spieren hun kwaliteit behouden en krachten op het gewricht kunnen opvangen.
 • Verminderde mobiliteit van het gewricht en/of spieren worden behandeld. Gewrichtsmobilisaties en stretchen van spieren zorgt voor verlichting van de pijn.
 • Advies met betrekking tot het dagelijks leven. Er wordt gewerkt aan een balans tussen ontspanning en inspanning. Daarbij worden er tips gegeven over het vermijden van houdingen die de pijn verergeren.

Er kan worden gekozen voor een operatieve ingreep, indien er te weinig vermindering van klachten optreedt door conservatieve therapie. Hierbij wordt er gekozen voor aan arthroscopie, waarbij beschadigde delen van het labrum worden verwijderd of gehecht.

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.

Revalidatie begeleiding Deurne bij herstel na COVID-19