Last van een radiaal tunnel syndroom?

Het radiaal tunnel syndroom wordt ook wel posterior interosseous syndroom (PIN) genoemd. Het is een aandoening die het meeste voorkomt bij vrouwen in de leeftijd van 30-50 jaar. Er is hierbij sprake van een zenuwbeknelling van de nervus radialis in de onderarm. De nervus radialis is een van de drie grote zenuwen die in de arm verloopt. De nervus radialis loopt aan de buitenkant van de bovenarm naar de duim zijde van de onderarm en de hand. Het radiaal tunnel syndroom kan wel eens verward worden met de tenniselleboog doordat het zich rond dezelfde locatie bevindt.

Wat is een radiaal tunnel syndroom?

Bij een radiaal tunnel syndroom raakt de nervus radialis bekneld. De beknelling bevindt zich tussen een aantal spieren en banden die rondom de zenuw een soort van tunnel vormen. Deze tunnel bevindt zich aan de buitenzijde van de elleboog en noemen we de radiale tunnel. In de tunnel kan de zenuw op verschillende plaatsen bekneld raken.

Radiaal tunnel syndroom l Oorzaak en behandeling

Oorzaken radiaal tunnel syndroom

Het radiaal tunnel syndroom ontstaat door verkleining van de tunnel, door overbelasting van de omliggende spieren. Deze spieren worden overbelast door veelvuldig de onderarm te draaien (pronatie en supinatie). Door dit overmatig te doen zetten de spieren op en vernauwen ze de tunnel. Het radiaal tunnel syndroom wordt bij specifieke beroepen zoals kappers vaker gezien.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Symptomen radiaal tunnel syndroom

Mensen met een radiaal tunnel syndroom ervaren pijn aan de buitenzijde van de elleboog. De pijn wordt geprovoceerd bij het naar buiten draaien van de onderarm tegen weerstand, bijvoorbeeld bij het opendraaien van een pot. Het uitwringen van een doek of het gebruik van een schroevendraaier kunnen de klachten ook verergeren. Buiten de pijn om kan er sprake zijn van krachtsverlies in de onderarm en hand. De verhoogde spierspanning kan voelbaar zijn net onder de elleboog. Mensen ervaren klachten zoals nachtelijke pijn en er kan een moe of zwaar gevoel in de arm aanwezig zijn. Er is meestal geen sprake van tintelingen, wanneer de beknelling hoger in de arm zit kan dit wel het geval zijn.

Fysiotherapie bij een radiaal tunnel syndroom

De fysiotherapeut kan helpen te achterhalen of er sprake is van een radiaal tunnel syndroom en geen tenniselleboog. In eerste instantie is het belangrijk dat je rust neemt om de spieren weer te laten ontspannen. Om de druk van de zenuw te verminderen kan er gekozen worden voor massage, dry needling, stretching en zenuwmobilisatie. Het is ook belangrijk om te kijken naar mogelijke aanpassingen van de houding en belasting  van de spieren om recidief te voorkomen.

Mocht de fysiotherapeutische behandeling niet het gewenste resultaat opleveren, kan er gekozen worden voor een operatieve ingreep. Bij een operatie wordt de nervus radialis op de plek van de inklemming vrij gelegd, waardoor er meer ruimte ontstaat.

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.