Last van corpus liberum elleboog?

De elleboog wordt gevormd door drie botten die bij elkaar komen in twee gewrichten. In deze gewrichten kan een corpus liberum ontstaan. Een corpus liberum is een los stukje kraakbeen of zelfs botweefsel dat in het gewricht aanwezig is. Dit kan leiden tot het beperken van bewegingen in het gewricht, het ‘vast’ zitten van een beweging en mogelijk zelfs kort hevige pijn geven. Een corpus liberum wordt het meeste gezien in het knie- en ellebooggewricht. Het wordt in de volksmond ook wel ‘gewrichtsmuis’ genoemd.

Wat zijn de oorzaken van een corpus liberum in de elleboog?

Er zijn verscheidene redenen waarom een stukje kraakbeen of bot los kan laten en het in het gewricht terecht komt. Een corpus liberum in de elleboog kan bij kinderen en jongvolwassenen ontstaan door een slechte doorbloeding.  Wanneer een deel van de elleboog niet goed doorbloed is kan een stukje bot met kraakbeen afsterven en loslaten. De oorzaak bij oudere mensen kan komen door artrose van het gewricht. Door artrose verslechtert het kraakbeen waardoor stukjes loslaten en in het gewricht terecht komen. Ook is het mogelijk ten gevolge van een letsel of trauma.

Corpus liberum l Oorzaak en behandeling l Deurne

Symptomen van een corpus liberum in de elleboog

Een corpus liberum geeft niet altijd klachten. Vaak gaat het gepaard met slotklachten. Slotklachten ontstaan doordat de corpus liberum los in het gewricht zit en tussen het gewricht kan terechtkomen. Hierdoor ontstaan slotklachten waardoor de elleboog niet meer bewogen kan worden. De slotklachten verdwijnen weer als de corpus liberum zich naar een andere plek in het gewricht verplaatst. Er is een mogelijkheid dat de corpus liberum schade brengt aan het gewricht. In dit geval kunnen klachten gepaard gaan met een ontstekingsreactie dat zich zal uiten in pijn, zwelling en een dik gewricht.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Fysiotherapie bij een corpus liberum in de elleboog

De diagnose corpus liberum wordt gesteld aan de hand van het verhaal van de patiënt en door een röntgenfoto of MRI-scan. Soms verdwijnen de klachten na enkele weken of maanden vanzelf. In de meeste gevallen wordt ervoor gekozen om de corpus liberum te verwijderen met een artroscopie. Hierdoor wordt voorkomen dat het gewricht verdere schade oploopt. Na deze ingreep kun je bij ons terecht om te revalideren. De fysiotherapeut begeleid je bij het herstellen van de bewegelijkheid van het gewricht en het opbouwen van de belastbaarheid.

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.