Waarom maakt een MRI-scanner zoveel herrie?

Wie wel eens in een MRI-scanner heeft gelegen, weet dat dit apparaat een oorverdovend geluid produceert. Waarschijnlijk heb je je dan ook afgevraagd waarom dit nodig is in tijden waarin de techniek voor niets lijkt te staan. Lees hier hoe het zit.

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging, oftewel magneetscan. En precies die magneet, die steeds aan en uit gaat, veroorzaakt het kabaal.

MRI | Hoe werkt een MRI-scan | Fysio Jansen Deurne

Hoe werkt een MRI-scan

Voor je in een MRI-scanner gaat, zal je gevraagd worden piercings en gebitsprotheses uit te doen en of je ooit met metaal gewerkt hebt. Dat is niet voor niets! Een MRI-scanner is namelijk een lange tunnel die dient als magnetisch veld. Metalen delen zullen dus uit je lichaam getrokken worden. Door het magnetisme te combineren met radiogolven wordt een reactie in het lichaam opgewekt waardoor de beelden tot stand komen.

Je lichaam bestaat voor zo’n 60 procent uit water. Watermoleculen bestaan uit twee waterstofatomen en een zuurstofatoom (vandaar de naam H2O). Door het sterke magnetische veld gaan bepaalde deeltjes van de waterstofatomen zich gedragen als magneetjes. Wanneer hier geluidsgolven aan worden toegevoegd gaan de atomen trillen, dat signaal wordt opgevangen door een antenne die bij het apparaat hoort en wordt vervolgens omgezet naar beelden.

Afhankelijk van het lichaamsdeel dat onderzocht wordt, duurt een MRI-scan tussen de twintig en negentig minuten.

Wat zie je op MRI beelden?

Op MRI beelden zie je het vocht in je lichaam, dat geeft een gedetailleerd beeld van allerlei structuren. Afhankelijk van het soort scan dat gemaakt wordt, zullen de plekken waar zich vocht bevindt wit of juist zwart afgebeeld worden. Voor welke vorm gekozen wordt, is afhankelijk van wat er in beeld gebracht moet worden. In sommige gevallen is het nodig om contrastvloeistof te gebruiken om de benodigde informatie te verkrijgen.

Is een MRI-scan voor iedereen geschikt?

Hoewel een MRI-scan in principe erg veilig is, is dit onderzoek niet voor iedereen geschikt. Wanneer er een risico op metalen voorwerpen in het lichaam is (denk hierbij aan metaalsplinters of bepaalde tattoos) dan zal deze scan niet de eerste voorkeur hebben. Omdat je in een tunnel ligt is een MRI-scan niet zo geschikt voor mensen met claustrofobie of kinderen. Kinderen die écht in de scan moeten omdat er geen alternatief is, worden vaak onder narcose gebracht.