Ben je verkouden?

Als de R in de maand zit, hebben veel mensen last van verkoudheid. Jij ook? Als je verkouden bent heb je last van ontstoken slijmvliezen van je neus, bijholten en/of keel. Je ervaart klachten als hoesten, niezen, verstopte neus, loopneus, keelpijn, heesheid of oorpijn. Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus, dit maakt dat het eigenlijk niet te behandelen is. Uitvieren is het devies, eventueel kan je jezelf wat comfort bieden met een neusspray.

Verkouden? Fysio Jansen Deurne

Verspreiding via lucht of hand

Er zijn verschillende virussen die verkoudheid kunnen veroorzaken, het kan daarom gebeuren dat je een aantal keren achter elkaar verkouden bent. Je hebt dan de pech dat je steeds verschillende varianten oppikt. Een virus kan zich verspreiden door de lucht of via de handen. Bij het uitademen komen minuscule vochtdruppeltjes vrij. Als je dichtbij staat of in een slecht geventileerde ruimte zit, adem je die in. Wanneer je de vochtdruppeltjes inademt van iemand die verkouden is, adem je ook het virus in. Als je dat nog niet gehad hebt, ben je er nog niet immuun voor en zal je dus zelf ook verkouden worden. Met je handen raak je de hele dag vanalles aan, ook je gezicht. Wanneer iemand die verkouden is dit doet, dan is de kans groot dat jij het virus overgedragen krijgt wanneer je die persoon de hand schudt of wanneer je hetzelfde voorwerp aanraakt.

Behandeling

Omdat verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus kan je er niet zoveel tegen doen. Naar de dokter gaan hoeft dus in principe ook niet. Je kunt het proces van herstel niet bespoedigen maar wel de klachten die je ervaart verzachten. Bijvoorbeeld door te stomen of door een zoutoplossing of xylometazoline neusspray te gebruiken. Ook zijn er legio methodes uit grootmoeders tijd die je kunt proberen, denk bijvoorbeeld aan een ui onder je bed.

Kouvatten

Volwassenen worden 2-5 keer per jaar verkouden, kinderen 6-10 keer. Dat de meeste mensen verkouden worden in de herfst- en wintermaanden heeft niets te maken met dat je ‘kouvat’ maar alles met het feit dat je in die maanden meer binnen zit, vaak in slecht geventileerde ruimtes. Toch is het niet helemaal een fabel dat je je warm moet aankleden om niet verkouden te worden. Door kou neemt de doorbloeding namelijk af, ook die van je slijmvliezen en lymfeklieren. De barrière voor virussen wordt dus minder krachtig.

Griep vs. verkoudheid

In de volksmond wordt verkoudheid vaak ‘een griepje’ genoemd, dit is een misvatting. Griep is namelijk iets wezenlijk anders, het wordt veroorzaakt door een ander virus; het influenzavirus. Wie echt griep heeft, ervaart heftigere klachten dan iemand met een verkoudheidsvirus. Mensen met griep hebben hoge koorts (39 graden of meer) die meestal drie tot vijf dagen aanhoudt, daarnaast is er vaak ook sprake van hoofdpijn en spierpijn. Aan griep overlijden mensen, aan verkoudheid niet.

Corona vs. verkoudheid

Ook het coronavirus kan klachten veroorzaken die lijken op een regulier verkoudheidsvirus. Omdat het onderscheid lastig te maken is, is het belangrijk dat je je laat testen wanneer jij verkouden bent. Een verkoudheid is geen reden tot paniek, maar wel een reden tot zorg (voor anderen).

Voorkomen is onmogelijk

Voorkomen dat je verkouden wordt is -tenzij je een kluizenaarsbestaan ambieert- een onmogelijke opgave. Je kunt natuurlijk wel proberen uit de buurt blijven van mensen van wie je weet dat ze verkouden zijn, maar dan zou je ook plekken als winkels of je werk moeten mijden. Als je zelf verkouden bent, kan je wel veel doen om te voorkomen dat anderen het door jou worden. Was je handen regelmatig en nies of hoest altijd in een zakdoek.

Onze fysiotherapeuten met het aandachtsgebied verkouden

Persoonlijke fysiotherapie van hoge kwaliteit, effectieve behandelmethodes, goede zorgcontacten met alle verzekeraars én een hoge tevredenheid van patiënten, dat is Fysio Jansen in een notendop.

Heb je vragen over je verkoudheid? Juul en Wout helpen je graag.

Wout van de Steeg - Fysiotherapeut Deurne - Fysio Deurne 1

Weerstand

Waarom is de één doorlopend verkouden en de ander vrijwel nooit? Omdat de één een betere weerstand heeft dan de ander! Mensen met een goede weerstand ontvangen het virus wel, maar hebben het alweer onder controle voor het goed en wel opgemerkt wordt. Aangenomen wordt dat deze weerstand al is opgebouwd in de kindertijd (door toen al heel veel virussen gehad te hebben). Mensen die goed slapen, niet roken en voldoende water drinken hebben in het algemeen een beter werkend afweersysteem en dus minder kans op verkoudheid dan mensen voor wie het tegenovergestelde geldt.