Pijn aan het SI-gewricht

Het sacro-iliacale gewricht, afgekort SI-gewricht is het gewricht tussen het heiligbeen en het bekken. De twee gewrichten bevinden zich onder in de rug waar bij sommige mensen twee kuiltjes zichtbaar zijn. Het SI-gewricht dient als een centrale basis waardoor krachten direct en indirect worden overgedragen. Er bevindt zich een minimale bewegingsvrijheid plaats omdat rug en bekken stevig met elkaar verbonden zijn door sterke ligamenten.

SI-gewricht pijn l Oorzaak en behandeling l Fysio Jansen

Symptomen SI-gewricht pijn

Klachten aan het SI-gewricht doen zich over het algemeen aan één kant van het lichaam voor en treffen 10 tot 25% van alle patiënten met klachten aan de onderrug. Klachten aan het SI-gewricht kunnen uitstraling geven naar de lies en achterkant/zijkant billen en dij. Lopen, staan en traplopen kunnen de klachten verergeren terwijl fietsen en zitten vaak ontlastend is. Er kan sprake zijn van startpijn wanneer er na een lange tijd van inactiviteit weer bewogen wordt. De pijn kan zich als scherp, stekend of dof presenteren.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Oorzaken van de pijn

SI-gewricht pijn kan ontstaan door een trauma, een van de typische veroorzaker hierbij is een verstapmoment. Wanneer één van deze gewrichten stijf wordt, bewegen ze niet meer evenredig wat leidt tot pijn of spierstijfheid in het omringende gebied. Het komt ook voor dat één kant te slap wordt wat leidt tot dysfunctie van het SI-gewricht. Dit zien we bij de menstruatiecyclus of tijdens/na de zwangerschap door o.a. hormonale veranderingen.

SI pijn heeft ook een verbinding met sommige soorten artritis, zoals de ziekte van Bechterew. Hierbij ontstaan ontstekingen in de onderrug wat kan leiden tot verstijving van de ruggenwervels en dus ook het SI-gewricht.

Bij ongeveer een derde van de mensen kan er geen duidelijk oorzaak gevonden worden. Kortom kan er sprake zijn van een gewrichtsblokkade, een verhoogde beweeglijkheid of letsel aan de banden veroorzaakt door:

 • Overbelasting door sport
 • Letsel door bijv. een val of verstapmoment
 • Zwangerschap
 • Ontsteking bijv. door de ziekte van Bechterew

Risicofactoren

Er zijn verschillende factoren die bij kunnen dragen aan het ontwikkelen of in stand houden van SI dysfunctie. Deze factoren kunnen zijn:

 • Spierdisbalans
 • Beenlengteverschil
 • Spierzwakte
 • Slechte houding
 • Passieve levensstijl
 • Slechte til-technieken
 • Zwangerschap (verhoogde kans op instabiliteit)

Wat is de prognose van SI-gewricht pijn?

De hersteltijd van SI problematieken is afhankelijk van de therapietrouw van de patiënt en hoelang de klacht al aanwezig is. Het is belangrijk om de normale hersteltijd van het lichaam in acht te nemen. Beschadigd weefsel heeft normaal gesproken ongeveer 6 weken nodig om te herstellen. De klachten zijn vaak binnen 2-3 weken voor een groot deel verminderd. Wanneer de pijn is verminderd is het belangrijk dat de patiënt de activiteiten weer gaat opbouwen.

Hoe kan de fysiotherapeut helpen bij SI-gewricht pijn?

Bij SI problematieken wordt er meestal hands-on en hands-off gewerkt. Aan de hand van wat er tijdens het onderzoek uitkomt zal de fysiotherapeut manueel technieken uitvoeren om het SI-gewricht weer in balans te krijgen. Hands-off wil zeggen dat er ook oefentherapie aan te pas komt afhankelijk van de pijngraad van de patiënt.

De behandeling kan bestaan uit:

Afspraak inplannen

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.