Last van spierreuma?

Spierreuma ook wel polymyalgia rheumatica genoemd, is een auto-immuunziekte. Bij spierreuma ontstaan er ontstekingen in de pezen en slijmbeurzen rondom gewrichten en in het gewrichtskapsel. Het verschil met gewrichtsreuma is dat er bij spierreuma geen sprake is van beschadiging aan de gewrichten zelf. De klachten van spierreuma lijken veel op Fibromyalgie, echter is de oorzaak bij Fibromyalgie volstrekt onduidelijk.

Hoe ontstaat spierreuma?

Spierreuma wordt gerekend tot de auto-immuunziektes. Dit zijn aandoeningen waarbij het afweersysteem gezonde cellen in het lichaam aanvalt. Dit gebeurt zonder duidelijke oorzaak, de precieze oorzaak van spierreuma is daardoor onbekend. De ziekte komt vooral voor bij mensen boven de 50 jaar. Het wordt meestal gezien bij vrouwen, namelijk twee keer vaker dan bij mannen.

Spierreuma l Polymyalgia rheumatica l Fysio l Deurne

Wat zijn de symptomen bij spierreuma?

Bij spierreuma worden meerdere spiergroepen aangevallen. Hierdoor ontstaat er pijn en stijfheid in spieren in het gehele lichaam. De meeste klachten ontstaan in de nek, schouders, bovenarmen, heupen en bovenbenen. De pijn is in de ochtend het hevigst en neemt bij inspanning ook toe. Een uur nadat je bent opgestaan, neemt de stijfheid en de pijn af. De klachten kunnen hinderlijk zijn bij het opstaan uit bed of uit een stoel, bij het aankleden of wassen. Andere symptomen van spierreuma zijn koorts, vermoeidheid, nachtzweten, een ziek gevoel en gewichtsverlies.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Diagnose van spierreuma

Om spierreuma vast te stellen, zal de huisarts een aantal vragen stellen over je klachten. Als hier een vermoeden van spierreuma uitkomt, zal er een bloedonderzoek gestart worden. Met een bezinkingssnelheidstest (BSE) wordt zichtbaar hoe snel de rode bloedcellen in je bloed naar beneden zakken. Wanneer dit sneller gaat dan normaal, kan er sprake zijn van een ontsteking. Vervolgens wordt er verder onderzoek gedaan om andere aandoeningen uit te sluiten. Wanneer daar niets uit voort komt, zal er aan de hand van het bloedonderzoek en je klachten spierreuma worden vastgesteld.

Verloop en prognose spierreuma

Spierreuma ontstaat meestal sluipend waarbij stijfheid en spierpijn langzaam verergeren. In sommige gevallen kan er sprake zijn van acute spierreuma. Meestal trekt spierreuma vanzelf weer weg. Dit kan uiteindelijk wel zo’n twee tot drie jaar duren. Echter kan het voorkomen dat spierreuma permanent aanwezig blijft, waarbij rustige en actieve periodes zich afwisselen.

Behandeling spierreuma

Om de pijn te behandelen zal de huisarts ontstekingsremmers voorschrijven. De behandeling kan worden uitgebreid met fysiotherapie om de stijfheid en bewegingsbeperking te verminderen. Bij spierreuma is het van belang om regelmatig oefeningen te doen. Het gaat hierbij om lichte oefeningen die het uithoudingsvermogen verbeteren. De fysiotherapeut zal de behandeling richten op mobilisatietechnieken en oefentherapie.

Onze fysiotherapeuten met het aandachtsgebied spierreuma

Persoonlijke fysiotherapie van hoge kwaliteit, effectieve behandelmethodes, goede zorgcontacten met alle verzekeraars én een hoge tevredenheid van patiënten, dat is Fysio Jansen in een notendop.

Heb je vragen over je spierreuma? Joep en Wout helpen je graag.

Joep Munckhof Fysio Deurne
Wout van de Steeg - Fysiotherapeut Deurne - Fysio Deurne 1

Afspraak maken

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.