Wat zijn voedingsvezels?

Voedingsvezels zijn stoffen die niet door ons lichaam kunnen worden afgebroken. Ze komen onverteerd in de darmen aan. Vezels leveren dus geen voedingsstoffen, maar hebben wel een aantal hele nuttige functies voor ons lichaam.

  • Deze vezels zijn een voedingsbron voor (goede) bacteriën die in onze darmen leven.
  • Vezels zijn belangrijk voor een goede stoelgang.

Dit werkt als volgt. Voedingsvezels helpen vocht aan te trekken, je kunt ze als het ware vergelijken met een spons. Op het moment dat er niet voldoende gedronken wordt, blijft de ontlasting (spons) hard. Gebruik je wel voldoende vezels en drink je voldoende dan wordt de ontlasting juist soepel. Het is dan ook erg belangrijk om naast voldoende vezels ook altijd voldoende vocht (1,5 tot 2 liter) te gebruiken.

  • Tijdens een dieet vertragen vezels de doorgang van het voedsel door het spijsverteringsstelsel waardoor je geneigd zult zijn minder te eten.
  • Er zijn zelfs aanwijzingen dat vezels een positieve invloed hebben op overgewicht, de bloeddruk en het cholesterolgehalte.
Soorten voedingsvezels Er zijn twee hoofdsoorten vezels, waarvan de werking sterk verschilt.

  • Onoplosbare vezels. Deze vezels kunnen een behoorlijke hoeveelheid water opnemen waardoor het volume van het voedsel in de maag/darm toeneemt en je langer een vol gevoel houdt. Onoplosbare vezels prikkelen de darmen en stimuleren en activeren zo het darmstelsel. Onoplosbare vezels komen met name voor in graanproducten, zoals tarwezemelen in volkorenbrood, muesli en havermout.
  • Oplosbare vezels. Deze vezels zijn goed in water oplosbaar en worden in de dikke darm door darmbacteriën afgebroken. De stoffen die daarbij vrijkomen bevorderen de darmfunctie. Oplosbare vezels komen vooral voor in groenten, fruit en peulvruchten.Voedingsvezels Fysio Jansen