Deurne Fysiotherapie – Juul Dorssers

Het begint met een omweggetje

Bij afronden van mijn middelbare school had ik geen idee wat ik wilde doen. Ik was fanatiek sporter, vooral tennis, maar had geen sport-oogkleppen. Dus het werd psychologie, wat me wel lag, maar uiteindelijk te weinig concreet was. Na twee jaar stopte ik daarmee, ging een jaartje werken en eens goed nadenken. In dat jaar werd het me duidelijk: Deurne fysiotherapie. Gelukkig werd ik ingeloot, anders was het optie twee, leraar Engels geworden.

Het belang van actuele kennis

Na afronden van de studie werkte ik op een paar plekken voordat ik hier met David aan de slag kon.

Ik vind het belangrijk dat je als fysiotherapeut kennis van zaken hebt. En dat die kennis niet alleen uitgebreid is, maar ook actueel. Het vakgebied is in beweging en nieuwe methoden en technieken dienen zich in rap tempo aan. Je moet weten wat er speelt en in opleiding blijven om de beste ondersteuning te kunnen bieden.

Net zo belangrijk: samenwerken

Naast kennis is gewone menselijke omgang belangrijk. Dat een patiënt zich op zijn gemak voelt. Dat je niet alleen veel weet, maar dat je het ook goed uit kunt leggen. Zodat de patiënt begrijpt wat de klachten veroorzaken, en wat zijn of haar eigen rol daarin is. Het is dus een combinatie van wetenschap, nieuwe literatuur, ervaring en lekker kunnen samenwerken.

Gericht op gedragsverandering

Die twee jaar psychologie zijn overigens niet weggegooid. Een onderdeel van je herstelproces is verandering van je beweeggedrag. Daarbij zijn veel klachten niet lichamelijk begonnen maar bijvoorbeeld door stress, spanningsklachten of een burn-out.

Patiënten waarderen mijn open instelling en benaderbare houding net zozeer als de duidelijke uitleg die ik geef en wat ze mogen verwachten.

Voor de glimlach

Daar doe ik het voor. Als een patiënt pijnlijk binnenkomt en ik kan hem of haar pijnvrij laten vertrekken – dat geeft een kick. En in het grotere plaatje: het geeft veel voldoening om mensen te helpen in beweging te blijven en een actief leven te leven.

Fysiotherapeut Deurne - Fysio Jansen te Deurne