Lichaamsbeweging in het water, zoals zwemmen en aquaerobics, vergroot het uithoudingsvermogen en de kracht vande spieren en verbetert de cardiovasculaire conditie. De opwaartse druk en de ondersteuning van water betekenen dat de kans op blessures van botten, spieren en gewrichten uiterst klein is. Zwemmen is ideaal voor mensen van alle leeftijden en met bijna elk, conditieniveau. Aangezien alle belangrijke spiergroepen worden gebruikt, vergroot zwemmen de kracht, het uithoudingsvermogen en de soepelheid. Bovendien biedt het ook veel voordelen voor hart en bloedvaten. Anders dan bij de meeste activiteiten op het droge bewegen armen en benen bij het zwemmen gelijktijdig; dat maakt het tot een prima activiteit om uw schouders te versterken.

Zwemmen Deurne

  • Versterkt hart, longen en bloedsomloop
  • Helpt afslanken
  • Verbetert spierkracht
  • Vergroot bewegingsbereik in knieën en schouders
  • Geen schokbelasting
  • Weinig kans op blessures

 

De voordelen van water

Water ondersteunt het lichaamsgewicht bij het zwemmen, waardoor u geen schokbelasting ondervindt. Zwemmen is ook zeer geschikt voor mensen met artritis, nek- en rugproblemen of zwaarlijvigheid en voor zwangere vrouwen. Water biedt meer weerstand aan bewegingendan lucht en dat leidt tot meer spierkracht en spiertonus. Warm water verzacht en verwarmt de spieren tijdens het zwemmen en vergroot het bewegingsbereik van de gewrichten, terwijl er minder snel blessures of pijnklachten optreden. De juiste zwemslag is echter welvan belang – zo kan het bijvoorbeeld te belastend zijn voor de nek als u bij de schoolslaghet hoofd rechtop houdt.

Water en botgezondheid

Lichaamsbeweging in het water is zeer heilzaam voor de spierenen gewrichten, maar het oefent te weinig druk uit op de botten om de botdichtheid substantieel te vergroten. Het is daarom verstandig om de wekelijkse wateractiviteiten aan te vullen met wat krachttraining. Heeft u lastvan osteoporose of zeer broze botten, dan kan het zijn dat een arts te inspannende krachttraining afraadt. In dat geval kan lichaamsbewegingwaarbij geen druk op de botten wordt uitgeoefend, zoals zwemmen, heilzaam zijn. In het water kunt u naar hartenlust trainen, omdat u niet bang hoeft te zijn voor vallen en stoten.

Waarschuwing

  • Drink voldoende water.
In het water merkt u niet dat u transpireert, maar dat doet u wel degelijk daardoor kan de vochthuishouding verstoord raken.
  • Denk ook bij zwemmen aan de warming-up door de waterdruk op het lichaam stijgt de bloeddruk in het begin en daarom is een rustige start erg belangrijk.

 

Aan de slag

Iedereen kan in zijn eigen tempo en op zijn eigen niveau zwemmen. In de meeste zwembaden kunnen beginners les krijgen, en gevorderde zwemmers vinden het soms leuk om in groepsverband baantjes te trekken, ook al is zwemmen net zo goed een individuele bezigheid. Als het chloor in het water de ogen irriteert, dan kan een zwembril helpen. Mensen die het gezicht niet in het water willen steken, omdat er dan water in de neus komt, kunnen baat hebben bij een neusclip. Dit komt ook de houding in het water ten goede. Zorg dat de zwemslag correct wordt uitgevoerd dat voorkomt overbelasting van de spieren. Begin bij een slechte conditie met één baantje en rust dan een halve minuut. Verkort de rustmomenten in de loop van de daarop volgende weken, tot tussendoor rusten niet meer nodig is. Probeer na verloop van tijd 20 tot 40 minuten onafgebroken te zwemmen en wissel daarbij de zwemslagen af.

Schoolslag doe het goed

Deze zwemslag is een goede algemene training en verbetert de beweeglijkheid van de gewrichten. Aangezien de benen veel werk verrichten, is de schoolslag vooral goed voor het onderlichaam.

Adem uit terwijl u met gestrekte armen en benen naar voren glijdt. Houd hierbij het hoofd onder water en de blik naar de bodem gericht.
2 Zwaai uw armen naar buiten uit en trek ze dan in naar de borst, draai de voeten naar buiten, en trek de hakken op naar de billen.Til het hoofd rustig op tot het gezicht net boven water is en adem in.
3 Buig het hoofd weer omlaag en begin langzaam uit te ademen.
Zwaai de benen open en sla ze krachtig weer dicht. Voel de druk van het water tegen de voetzolen en tussen de dijbenen bij het sluiten van de benen. Strek de armen en benen en glijd weer met een gestroomlijnd lichaam naar voren.

AQUAEROBICS
Aerobics in het water is een ideale manier om de conditie te verbeteren en kan door de weerstand van het water ook de kracht vergroten. Tijdens een les staan de deelnemers tot hun middel of borst in het water en worden er diverse ritmische bewegingen uitgevoerd. Op tailleniveau ondersteunt het water zo’n 50% van het lichaamsgewicht, op borstniveau is dat 80/90%. Hierdoor geeft aquaerobics geen schokbelasting. Soms worden er oefeningen in dieper water gedaan dat gebeurt dan vaak met behulp van een drijfplankje om volledig onbelast te trainen. Er zijn bij aquarobics ook speciale attributen te gebruiken zoals waterproof dumbbels en zwemvliezen voor de handen om de weerstand van het water te vergroten.

Voordelen van water - Zwemmen Deurne Fysio Jansen