Joggen

Hoewel joggen de gewrichten minder belast dan sprinten, is het toch een goede botversterkende activiteit, die hart en bloedvaten stimuleert en bovendien calorieën verbrandt. Joggen geefteen betrekkelijk hoge schokbelasting en is daarom niet altijd geschikt voor mensen met knie- of enkelproblemen.
Naarmate u ouder worden, neemt uw botdichtheid af en worden uw botten brozer. Hierdoor stijgt het risico van botaandoeningen als osteoporose en breuken, vooral van de heup en wervelkolom.

Welk effect kan het hebben?

Joggen is een effectieve manier om sterke spieren en botten in het onderlichaam op te bouwen, omdat de schokbelasting bij elke stap groot is, waardoor de weefsels sterker worden. Die herhaalde schokbelasting op de spieren en gewrichtenkan echter ook tot blessures leiden –  knieklachten en pijn aande scheenbeenspieren komen vaak voor. Veelvuldig joggen op harde ondergrond kan een rol spelen bij degeneratieve gewrichtsaandoeningen als artrose. Daarom is het van groot belang goede, stevige sportschoenen met een goede demping te dragen. Wie regelmatig jogt, zou elke zes maanden tot een jaar nieuwe sportschoenen moeten aanschaffen.

Aan de slag

Begin altijd met een warming-up en rekoefeningen. Hebt u nog nooit eerder gejogd of is uw conditie erg slecht, loop dan niet meteen te hard van stapel, maar ga rustig van start. Begin met een stuk flink te wandelen, jog daar tussendoor af en toe een minuut. Naarmate de conditie verbetert, kunt u steeds langer joggen en korter wandelen.

De ademhaling moet iets versnellen om meer zuurstof in het lichaam te krijgen, maar het moet wel mogelijk blijven een gesprek te voeren, anders maakt u het uzelf te zwaar. Raakt u te sterk buiten adem, ga dan weer een poosje stevig wandelen tot u voldoende hersteld bent en uw ademhaling weer op een comfortabeler niveau is. Dan kunt u weer gaan Joggen.

Blijf realistisch

Denk niet over enkele maanden een marathon te kunnen lopen als u net met trainen bent begonnen. Concentreer u eerst op een goede techniek en breidt dan de tijdsduur en intensiteit van de loopsessies uit. Stel uzelf een haalbaar doel, dan blijft u beter gemotiveerd en kunt u trots zijn op het behaalde resultaat.
Mensen dieklachten hebben (of hebben gehad) als diabetes, pijn op de borst, angina pectoris, astma, epilepsie, hoge bloeddruk, en mensen die recent zijn geopereerd of zwanger zijn, doen er goed aan vooraf met hun arts te overleggen. Als er sprake is van gewrichtsproblemen vooral knieproblemen is het onverstandig om te gaan joggen op harde oppervlakken, zoals asfalt of andere soorten bestrating.

Joggen Deurne

  • Versterkt hart, longen en bloedsomloop
  • Vergroot botdichtheid in onderlichaam
  • Helpt afslanken
  • Verbetert spiertonus in onderlichaam

 

Wist u dat?
In 2001 verscheen een artikel in het tijdschrift American Journal of Public Health over een onderzoek onder ruim 4000 mannen, waarbij ook röntgenfoto’s werden gemaakt van de heupen. Daaruit bleek dat de botdichtheid van joggers gemiddeld 8% hoger was dan bij mannen die weinig of niet aan lichaamsbeweging deden. het onderzoek toonde bovendien aan dat de botten sterker werden als men vaker jogde. Bij mannen die minstens negen keer per maand gingen joggen, was de botdichtheid ca. 5% groter dan bij mannen die minder vaak jogden.

Joggen… doe het goed

1 Begin met een warming-up in de vorm
van stevig doorlopen. Ga dan via een rustige looppas geleidelijk over in het gewenste joggingtempo.
2 Kom neer op de hak, wikkel de hele voet af en zet weer af met de tenen. Houd de rug recht en de schouders naar achteren. Houd de armen ontspannen en laat ze rustig met de beweging mee zwaaien.

Verlaag aan het einde van uw trainingssessie het tempo geleidelijk tot een wandeltempo. Blijf wandelen tot de hartslag en ademhaling weer ongeveer normaal zijn. Rek de spieren terwijl ze nog warm zijn en besteed daarbij extra aandacht aan uw kuitspieren. Om te beginnen is het voldoende als u elke twee tot drie dagen ongeveer 10 minuten aan deze hele sessie besteedt, waarbij u geleidelijk steeds minder tijd besteedt aan wandelen en steeds meer aan joggen. Een toename van zo’n 10% joggingtijd per keer helpt overbelasting en blessures voorkomen.

Indien u klachten ervaart aan ledenmaten of uw rug en dergelijke bent u vrij om contact met ons op te nemen. Fysio Jansen is een dynamische fysio praktijk met ervaren fysiotherapeuten. Indien u verdere vragen heeft horen we het graag, u kunt contact opnemen via email: info@fysiojansen.nlof tel:  0493 242 121.

De juiste schoenen kiezen - Fysio Jansen