Last van hoofdpijn?

Hoofdpijn komt helaas veel voor. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn, die hebben uiteenlopende verschijnselen en oorzaken. Om hoofdpijn te voorkomen, kun je proberen de oorzaken weg te nemen, maar dan moet je natuurlijk wel weten waar die ligt.

Verschijnselen en oorzaken van hoofdpijn 
Elk type hoofdpijn heeft zijn eigen verschijnselen en oorzaak. De belangrijkste kenmerken staan hieronder voor je op een rij.

Hoofdpijn Deurne Fysio Jansen

Migraine

Over de exacte oorzaak van migraine is nog maar weinig bekend. Wel is bekend dat een migraineaanval in gang wordt gezet door een ontregeling van het zenuwstelsel. Er ontstaat als het ware kortsluiting in de hersenen waardoor de bloedvaten in het hoofd eerst vernauwen en daarna sterk uitzetten.

Spanningshoofdpijn

De oorzaak van spanningshoofdpijn is niet bekend. Er bestaan veel, nog niet bewezen, theorieën. Een van die theorieën stelt dat deze hoofdpijn veroorzaakt wordt door een combinatie van pijn vanuit de nek en de aangezichtsspieren met een verlaagde pijndrempel in de hersenen.

Aangezichtspijn

Aangezichtspijn is pijn in het gezicht, tussen het voorhoofd en de kin, inclusief de oren. Acute aangezichtspijn treedt plotseling op, bijvoorbeeld bij tand- of kiesproblemen of bij een neusbijholte-ontsteking. Bij chronische aangezichtspijn komen de pijnscheuten langdurig en voortdurend terug.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is de meest pijnlijke vorm van hoofdpijn en komt meer bij mannen voor. De oorzaak van clusterhoofdpijn is ondanks veel medisch onderzoek niet bekend. Wel denkt men dat de tijden van de aanvallen iets te maken hebben met de biologische klok.

Chronisch dagelijkse hoofdpijn

Chronisch dagelijkse hoofdpijn is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende hoofdpijnsoorten. We spreken van chronisch dagelijkse hoofdpijn als je meer dan 15 dagen in de maand hoofdpijn hebt die met triptanen wordt bestreden.

Wil je een afspraak inplannen?
Benieuwd naar onze tarieven?
Wie vergoedt wat?

Behandeling van hoofdpijn

Wanneer de hoofdpijn vooral te maken heeft met een verkeerde houding of verkeerde bewegingen, dan zijn dit voor ons belangrijke aangrijpingspunten. Vaak is er een verkramping van de nek- en schouderspieren aanwezig. Het ontspannen van deze spieren is vaak moeilijk, waardoor de hoofdpijn soms lang aanhoudt. Wij passen massage en stretching toe om de doorbloeding te verbeteren en de spierspanning te verminderen. Wij kunnen je helpen met duidelijkheid over je hoofdpijnklachten en specifieke therapie!

Behandelingen die vaak toegepast worden bij hoofdpijnklachten:

Heb je last van hoofdpijnklachten die maar niet overgaan? Dan kunnen wij jou misschien verder helpen. Samen met jou bekijken we of er een behandeling nodig is en welke behandeling het best bij jou past. Iedereen wil toch actief en fit oud worden.

Wat je zelf kan doen bij hoofdpijn

In veel gevallen kunnen oefeningen zorgen voor klachtenreductie of voorkomen dat je opnieuw klachten krijgt. Let op! Het is mogelijk dat niet alle oefeningen voor jou of jouw aandoening aan te bevelen zijn. Zorgen oefeningen voor meer pijn die langdurig aanhoudt of ben je niet zeker over of je de oefeningen goed doet neem dan altijd contact op met je fysiotherapeut!

Onze fysiotherapeuten met het aandachtsgebied hoofdpijn

Persoonlijke fysiotherapie van hoge kwaliteit, effectieve behandelmethodes, goede zorgcontacten met alle verzekeraars én een hoge tevredenheid van patiënten, dat is Fysio Jansen in een notendop.

Heb je vragen over je hoofdpijn? Juul en Wout helpen je graag.

Wout van de Steeg - Fysiotherapeut Deurne - Fysio Deurne 1

Afspraak maken

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0493 – 242121 of stuur een e-mail naar info@fysiopraktijkjansen.nl.

Veel gestelde vragen over hoofdpijn

Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking kampt wel eens met hoofdpijn.

Hoofdpijn in het algemeen is één van de meest voorkomende medische klachten. Vijf tot tien procent van de bevolking bezoekt regelmatig de huisarts met hoofdpijnklachten. In de meeste gevallen gaat het om spanningshoofdpijn.

Jazeker, stress is een belangrijke trigger voor hoofdpijn. Stress is een staat van zijn waarbij het lichaam op scherp staat. Spieren staan in de aan-stand, klaar om te vluchten. Stress kan heel functioneel zijn en zelfs levensreddend maar wanneer je er langdurig aan bloot staat, raken je spieren overbelast. Spieren die langdurig aan je schedelrand trekken veroorzaken hoofdpijn. Stress en hoofdpijn staan dus in een heel nauwe relatie met elkaar.

Hoofdpijn gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over. Soms kan een pijnstiller zoals paracetamol uitkomst bieden, ook kan het helpen om even gas terug te nemen in het drukke leven van alledag. Als hoofdpijn lang aanhoudt, bijzonder hevig is of steeds weer terugkeert, dan is het verstandig een arts of fysiotherapeut te raadplegen en te laten onderzoeken waar de hoofdpijn vandaan komt.

Veel vormen van hoofdpijn zijn te verhelpen of verlichten met fysiotherapie of manuele therapie. De fysiotherapeut heeft verschillende tools in z’n ‘gereedschapskistje’ om de klachten te behandelen. Denk hierbij aan massagetechnieken of mobilisatie maar zeker ook aan oefentherapie. Behalve met deze fysieke handelingen kan de fysio- of manueel therapeut ook coachend te werk gaan. Inzicht in belasting en belastbaarheid is een belangrijk doel.

Het is niet altijd nodig om een arts in te schakelen bij hoofdpijnklachten, maar in de volgende gevallen moet je dit zeker wél doen:

  • Hoofdpijn in combinatie met systeemziekte
  • Plotseling begin hoofdpijn
  • Focale neurologische tekenen en symptomen
  • Begin hoofdpijn > 50e levensjaar
  • Verandering in mentale gesteldheid zoals: geheugenstoornissen, verwardheid, bewustzijnsdaling, slaperigheid, verhoogde prikkelbaarheid
  • Toegenomen frequentie en/of intensiteit van hoofdpijn
  • Uitvalsverschijnselen en/of uitgebreide neurologische verschijnselen
  • Retro-orbitale hoofdpijn, misselijkheid en braken & visuele
  • Verschijnselen zoals blinde vlekken, dubbelzien, wazig zien

In principe wordt behandeling alleen vergoed als je hiervoor een aanvullende verzekering hebt, echter zorgverzekeraars hanteren een lijst met chronische aandoeningen. Wanneer jouw aandoening op deze lijst voorkomt, geeft dat je vanaf de 21ste behandeling recht op vergoeding vanuit de basisverzekering (voor de eerste 20 behandelingen kan je je aanvullend verzekeren). In de meeste gevallen wordt behandeling bij hoofdpijnklachten alleen vergoed uit de aanvullende verzekering omdat het niet past bij een aandoening van de chronische lijst.